zondag 1 januari 2012

Categorie Art | FAnZINE




Banksy is de schuilnaam voor  de wereldbekende kunstenaar uit Bristol, Engeland.  Banksy staat bekend voor zijn grappige maar ook op de politiek gebaseerde graffiti stukken.  Hij begon als graffiti artiest maar begon later steeds meer gebruik te maken van sjablonen zodat hij sneller klaar zou zijn met zijn werken.  Banksy wilt zijn ware identiteit verborgen houden voor de wereld, maar er word al gespeculeerd dat Banksy zijn echt naam Robert Banks maar ook dit is niet zeker.

De publiciteit halen is voor Banksy zeker niet moeilijk!
  • In London Zoo heeft hij in het pinguin verblijf op het muur geschilderd:  ‘We’re bored of fish’.
  • In het Bristol Zoo bij de olifanten: ‘ I want out.  This place is too cold. Keeper smells. Boring, boring,   boring’.
  • Onopgemerkt zijn werken ophangen in beroemde musea waarna een aantal het in hun vaste collectie opnam.
  • 500 kopies van Paris Hilton debutalbum vervangen in 48 verschillende winkels voor zijn eigen cd met zijn kunstwerken en muziekremixen. Voordat alle cd’s van Banksy verwijderd konden worden hadden al vele klanten ze gekocht. Op internet werd een exemplaaar wel voor 750 dollar verkocht!!!
  • Zijn uitdagende kunstwerk van koningin Victoria afgebeeld als lesbienne !!! ( zie hieronder)

De mooiste kunstwerken van Banksy (volgens mij !) zijn toch die op de Palestijnse muur.  Op verschillende werken kan je mensen/kinderen zien die gaten maken in de muur of simpelweg laten zien dat ze de muur niet meer willen hebben.


Er wordt veel over gediscussierd of het werk van Banksy nou vandalisme is of kunst.
De woordvoerder van het Britse organisatie ‘Keep Britain Tidy’ vindt het vandalisme, omdat hij muren vies maakt op plekken waar het niet toegestaan is. Een grote groep vindt het weer kunst wat blijkt uit de grote bedragen die worden opgehaald bij de kunstgalerijen en de musea die zijn kunstwerken opnemen in hun permanente collectie.
Zelf vind ik dat het kunst is omdat hij niet zomaar zoals de meeste maar zijn naam overal kliedert zoals de meeste graffiti artiesten doen. Het zijn kunstwerken op straat met een boodschap en dat is gruwelijk! Een ieder laat zijn mening zien of horen op zijn eigen manier en Banksy doet dat door middel van graffiti.

Ik hoop dat het een aangename kennismaking was met kunstenaar BANKSY. Tot over twee weken!

xoxo,

Dyente
Reporter FAnZINE